Transalpina

De la Sibiel pana la Jina aveti de strabatut doar 29 km. Drumul strabate o serie de sate din Marginime precum si capitala acesteia, Salistea Sibiului. Traseul este: Sibiel – Vale – Saliste – Gales – Tilisca – Poiana Sibiului – Jina. Traversati cunoscutele sate de oieri, cu gospodarii falnice si oameni muncitori. Va puteti opri pentru a cumpara o bucata de branza adevarata.

Transalpina incepe la Jina, jud Sibiu, traverseaza Muntii Parang si ajunge la Novaci, jud Gorj. Este cea mai inalta sosea din Romania, punctul de maxima altitudine fiind la Pasul Urdele (2145 m). Lungimea totala este de 148 km si in prezent este un drum modernizat, turistic. Spun in prezent pentru ca se pare ca acolo a exista o cale construita de romani, pentru a desfasura razboiul lor cu dacii., devenind chiar un coridor de maxima importanta strategica pentru Imperiu. Apoi “Poteca Divolului” cum a mai fost numit drumul, a fost folosita de pastorii margineni care au mentinut-o, in transhumanta lor spre Tara Romaneasca.

Localnicii spun chiar ca fiecare familie din zona ar fi muncit si contribuit la construirea soselei, asta se intampla la sfarsitul sec XVIII si inceputul celui de-al XIX. In perioada Primului razboi mondial nemtii au pietruit si modernizat drumul. Lucrari de refacere au avut loc pe vremea lui Carol II, in perioada interbelica. De la acest monarh isi ia numele aceasta sosea, de “Drumul Regelui”, asta pentru ca la inaugurare Carol II a strabatut intregul traseu intr-o masina condusa chiar de el.

O initiativa laudabila, a facut ca in 2011 sa se finalizeze refacerea soselei care leaga prin munti, Ardealul de Oltenia, drumul fiind acum strabatut de sute de automobile zilnic, majoritatea trecatorilor dorind sa vada minunatiile care se deschid la traversare.

Datorita inaltimilor pe care le strabate, drumul nu este deschis pe tot parcursul anului, de aceea inainte de a pleca pe Transalpina este bine sa va informati daca este circulabila sau nu. Se inchide toamna tarziu, cand ninsoarea acopera soseaua si se deschide undeva la jumatatea lunii mai.