Satul Sibiel

Atestat istoric incepand cu 1311, Sibielul se poate mandrii cu cateva lucruri care-l fac foarte special: este prima localitate rurala turistica din Romania, a castigat cea mai importanta distinctie ce se acorda in turismul mondial (Golden Apple) si are un muzeu ce icoane pe sticla unic in lume.

DCF 1.0
DCF 1.0

Are de asemenea o serie de obiective care incita interesul a mii de turisti, sositi aici in Marginimea Sibiului sa le viziteze. Pe langa Muzeul de Icoane pe Sticla, care primeste pana la 15.000 de vizitatori pe an, mai pot fi vazute:

Ruinele Cetatii Salgo, aflata la o ora si jumatate de urcat de la pensiune, int-un cadru natural de exceptie. Este una intre cele mai enigmatice constructii, nefiind inca fixata in timp. Unii spun ca ar fi existat aici de pe vremea dacilor, altii ca s-ar fi ridicat pe la 1300. Exista legende care vorbesc chiar de construirea ei de catre uriasii care isi aveau lacasul in padurile Cindreilor.

La 4 km de noi, aproape de vatra veche a satului, se afla Schitul Sibiel , una dintre cele mai vechi manastiri din Arhiepiscopia Sibiului. Manastirea existenta pe acest loc a fost distrusa spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. In 1925 se ridica un locas de cult pe locul vechii biserici din lemn, sfintit in 1949, dar din pacate in 1959, manastirea e transformata in adapost forestier. Schitul Sibiel este reinfiintat in 1991, din initiativa Mitropolitului Serafim Joanta, acum constituind un loc de rugaciune dar si de pelerinaj pentru multi credinciosi ortodocși.

De o inestimabila valoare sunt cateva case care s-au pastrat destul de bine, astfel incat mai pot fi si azi admirate:

Casa de lemn   nr. 31 ( sf. sec. XVIII ) – Sibiel Casa de lemn nr. 151 ( sf. sec. XIX ) – Sibiel Casa de lemn nr. 322 ( sec. XIX ) – Sibiel Casa de lemn nr. 152 (sec. XIX ) – Sibiel

Sibielul este locul de plecare spre mai multe trasee montane, sau drumetii. Va recomand sa ajungeti la Cetatea Feudala Salgo pe traseul de Fantanele (bulina albastra) si sa coborati pe Valea Cetatii. (traseu bulina galbena). Va putem fi chiar noi ghizi intr-o drumetie de grup.

Sibielul este legat de Saliste nu doar prin soseaua judeteana, ci si printr-un drum forestier care incepe din dreptul Pensiunii Sibiel, trece prin dreptul schitului si ajunge apoi la Crinti, fosta statiune montana a salistenilor, ulterior o tabara a vanatorilor de munte. Drumul este practicabil auto, in circa treisferturi de ora puteti ajunge pe platou. Traseul este folosit in raliurile anuale ale Sibiului, ca proba speciala.

Satul este cunoscut pentru ospitalitatea localnicilor, pentru fructele care se fac aici si de asemenea pentru datinile locului, multe dintre ele mentinute.