Saliste

Doar la 4 km distanta se afla Salonul Ardealului cum o numea Iorga, cunoscuta mai nou “Capitala Culturala a Marginimii”, Salistea sau in latina Magna Villa Valachicalis (Marele Sat al Romanilor), este una intre localitatile care s-a dezvoltat mult datorita schimbului de marfuri, in special a celor care proveneau din oierit: seu de oaie, lana, balanuri, piele, branza, lapte.

Este incepand cu 2003 oras, desi nu are mai mult de 5500 locuitori. Are in schimb mai multe sate apartinatoare, printre care si Sibielul. Este cunoscuta pentru scolile sale, pentru oamenii care au pornit de aici. Scoala din Saliste este atestata din anul 1616, dar cu siguranta ca a functionat mult mai inainte decat arata documentele ramase.

Un sat cu sapte academicieni si o multime de personalitati:

Dr.Ioan Lupaș, protopop, profesor universitar, istoric, academician.

Dr.Onisifor Ghibu , profesor de pedagogie, academician.

Dumitru Roșca, filozof, profesor universitar, academician.

Mircea Desideriu Banciu, chimist, academician.

Axente Banciu, profesor, publicist, membru al Academiei Române.

Dionisie Romano, episcop, cărturar, traducător, academician.

Ilie Șteflea, general și politician român, Șef al Marelui Stat Major din 1942 – 1944. Arestat la 11 octombrie 1944, sub învinuirea ca a fost colaboratorul lui Antonescu.

Dr.Ioan Popa, doctor în economie, director economic la Siemens AG

Nicolae Peligrad, doctor inginer, cercetator, inventatorul convertizorului hidrauluic.

Daca ajungeti in Saliste, neaparat sa mergeti pana la Schitul Foltea si mai sus in Poiana Soarelului, acolo unde se tineau odata taberele de sculptura monumentala.