Paltinis

Exista mai multe variante de a ajunge la Paltinis, pornind din Sibiel. Va recomand sa mergeti pe 106 D traseul Sibiel – Orlat – Poplaca (drumul Marginimii este acum modernizat) – Sibiu (Valea Aurie) – Sibiu (Padurea Dumbrava) – Rasinari – Paltinis. In Padurea Dumbrava se afla cel mai mare muzeu etnografic din Romania si printre cele mai mari din Europa. Merita sa petreceti acolo o jumatate de zi, dupa care sa urcati pentru ozonificare in Paltinis.

Alta varianta, mai scurta si care nu trece prin Sibiu este Sibiel – Orlat – Gura Raului apoi pe 106J in directia Paltinis. Drumul iese undeva deasupra Curamaturii Stezii, pe traseul de urcare sper Platinis (106 A).

Este de evitat cel de-al treilea traseu, 106 M, prin Gura Raului, pe langa baraj si lacul de acumulare, apoi Craciuneasa – Paltinis. Este un drum forestier foarte rau, riscati sa va avariati masinile. Daca sunteti insa pasionati de off road, de enduro sau de ATV e zona ideala pt asa ceva. Plus ca treceti prin niste locuri extraordinar de frumoase.

Păltinişul este o opţiune pentru oricine viziteaza zona Sibiu – Marginime. Este statiunea amplasata la cea mai inalta altitudine din Romania (1422 m) fiind cautata deopotriva iarna pentru practicarea sporturilor de iarna si vara pentru drumetii in Muntii Cindrel, in Rezervatia Iezerele Cibinului. Iata traseele marcate care pleaca din Paltinis:

paltinis-graphic

Paltinisul nu este destinat doar iubitorilor de schi si de drumetie. O plimbare prin padurile de brad, o vizita la Schit şi la Casa memorială Constantin Noica, pot fi optiuni pt cei mai putin activi, dar iubitori de natura. Climatul montan, cu aerul ozonat, recomandă staţiunea pentru tratarea asteniilor, a bolii Basedow, a sechelelor pulmonare, surmenaj, hipertiroidie benignă. Temperatura medie anuală este de +4 grade Celsius (media lunii iulie este de 12 grade C, iar a lunii ianuarie de – 6 grade C). Ploile sunt frecvente, dar de scurtă durată, iar stratul de zapadă este prezent 120 zile pe an. Un fenomen meteorologic frecvent întâlnit la Păltiniş este inversiunea temperaturii. Condiţiile de schi sunt excelente începând din decembrie şi până în aprilie. Pârtiile din staţiune sunt accesibile pentru toti împătimiţii sporturilor de iarnă.

Din nucleul iniţial de vile staţiunea conservă Casa turiştilor (1894), Casa medicilor (1895), Sala Monaco (1898) şi încă o vilă, toate declarate monumente istorice.

Staţiunea a fost întemeiată de Societatea Carpatină Ardeleană a Turiştilor – SKV (Siebenbürgischer Karpatenverein) în 1894 fiind cea mai veche staţiune montană din România. Din nucleul iniţial de vile staţiunea conservă Casa turiştilor (1894), Casa medicilor (1895), Sala Monaco (1898) şi încă o vilă, toate declarate monumente istorice

Un important obiectiv turistic în staţiune îl constituie Schitul, o biserică de lemn ridicată în deceniul trei al secolului XX unde se află mormântul filozofului român Constantin Noica. Lăcasul de cult a fost ctitorit de mitropolitul Nicolae Balan şi are hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului” şi beneficiază de o catapeteasmă realizată între 1944-1945 de Constantin Vasile în stil neobizantin. Fresca este opera lui Ovidiu Preotescu. Bisericuţa a fost ridicată cu meseriaşi din Răşinari. Dintre obiectele de valoare păstrate în biserică se numară icoana Sf. Paraschiva datată 1904 şi o Psaltire din aceiaşi perioadă.