Ocna Sibiului

De la Sibiel pana la Ocna Sibiului sunt 28 km, cca o jumatate de ora cu masina. Denumită şi “Litoralul Ardealului”, Ocna Sibiului dispune de mai multe lacuri saline, unele dintre ele declarate monumente ale naturii. Vara mii de oameni „navalesc” in statiune pentru a se bucura de scaldatul in apa sarata a lacurilor si strandurilor de aici.

Lacurile au luat nastere prin prabusirea tavanelor ocnelor, multe dintre ele avand concentratii de sara de pana la 260 g/litru! Localnicii numesc lacurile “fara fund” datorita adancimii lor foarte mari si a problemelor deosebite intampinate la masurare. Lacul Avram Iancu (fosta mină “Grosse Grube”, “Ocna Mare”), are o adâncime de 132,5 m si este considerat cel mai adânc lac antropogen din țară. Alte lacuri: Horea, Cloșca, Crișan, Pânzelor-Inului (Ocna Iosif), Lacul fără fund (Ocna Francisc), Avram Iancu (Grosse Grube = Ocna Mare), Ocnița (Kleine Grube = Ocna Mică), Sf. Ion (Ocna Sf. Ion = Ocna Ioan Nepomuk), Poporului, Dulce, Brâncoveanu, Mâțelor, Vrăjitoarelor, Sf. Ignat, Trestiilor, Austel. Zece lacuri conțin apă sărată, patru lacuri apă dulce. Două lacuri au dispărut în ultimele decenii, prin colmatare (Lacul Trestiilor și Lacul Austel).

Climatul temperat, aerul bogat in aerosoli, temperatura anuală mult peste media din această parte a țării și recentele renovări ale ștrandului, atrag foarte multe turisti. Lacurile sunt acum amenjate, strandul este de mai multa vreme renovat si dotat cu cabine, dusuri, restaurant, chiar si cu o piscine interioara. Exista doua baze de tratament, una la Strand si una la Complexul Balneo.

Exploatare de sare s-a facut la Ocna Sibiului inca din perioada romana, insa a fost oprita la sfarsitul sec XIX.

Pentru o zi calda Ocna Sibiului, reprezinta o solutie ideala de petrecere a timpului. Pregatiti-va pentru o zi de baie si plaja, luati-va costume de baie, rogojini si palariute de soare…Restul gasiti acolo!