Cetatea Calnic

La 39 km de Sibiel (aproximativ 40 minute de mers cu masina) mergand pe E60 spre Sebes, la 3 km de soseaua europeana se afla Cetatea Calnic.

Este unul dintre monumentele speciale din Romania, pentru ca este o combinatie aproape unica de curte nobiliara si cetatea fortificata. Sasii din zona transilvana au ridicat in general biserici fortificate cu ziduri si turnuri de aparare, aici insa au construit o resedinta nobiliara imprejumuita de ziduri de piatra, care aparau totodata si aristocratii si pe taranii din sat. Cetatea este foarte bine conservata si intretinuta, astfel incat se poate vizita in conditii optime. Este posibil ca ajunsi acolo sa nu gasiti pe cineva la cetate, dar la doar 100 m locuieste persoana care are cheia de intrare (la fel ca si la bisericile fortificate sasesti).

Cateva cuvinte despre Cetatea Calnic: initial a servit ca resedinta nobiliara pt comitele Chyl de Kelling (1269). Proiectata ca un masiv turn locuinta, protejat de o incinta ovala, resedinta a fost vanduta in 1430, comunitatii taranilor din Calnic, care, in prima jumatate a secolului al XVI-lea, au inceput inaltarea unei noi centuri de ziduri, au fortificat turnul portii cu o barbacana, iar in curtea interioara, pe fundatiile unei constructii mai vechi, au ridicat o capela. In curtea interioara au fost construite, de-a lungul zidurilor, camari pentru provizii, asa cum se obisnuia la mai toate cetatile. Ridicarea celei de-a doua incinte in secolul al XVI-lea a necesitat supraetajarea donjonului (devenit simplu turn de aparare) cu doua niveluri, atingand o inaltime de peste 20 de metri, asigurand astfel eficienta armelor de foc dincolo de zidul exterior.

Mai recent Cetatea Calnic a fost concedata de catre Episcopia Evanghelica, Asociatiei “Ars Transsilvaniae” Romania care o si administreaza in prezent. In spatiile din cetate au fost organizate mai multe expozitii documentare si de arta, iar capela a devenit aula in care se desfasoara simpozioane, colocvii si conferinte. In aceeasi ambianta s-au desfasurat concerte de orga si auditii de muzica medievala, renascentista sau baroca. In fosta casa parohiala se afla biblioteca documentara a Asociatiei.