Cetatea Alba Iulia

De la Sibiel pana la Alba Iulia va asteapta un drum de 60 km, cca o ora de mers cu masina. Dar nu veti regreta. O sa aveti ocazia sa vedeti orasul care a fost pentru aproape 200 de ani capitala Transilvaniei. In 1595, pe vremea lui Sigismund Bathory a fost capitalaTarii Romanesti, iar mai tarziu, Alba Iulia sau Balgrad (Cetatea Alba) cum s-a numit inainte, a fost prima capitala a celor trei provincii românesti. La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza înfaptuirii unirii Transilvaniei si a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficiala de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I si Maria, moment care a consfintit importanta istorica a orasului si rolul de capitala istorica.

iesim sa vizitam cetatea

Cel mai important obiectiv turistic si istoric al orasului este Cetatea Alba Carolina, este cartea de vizita a orasului. Fortificatia  din Alba Iulia îsi începe povestea în urma cu mai bine de 2.000 de ani si este o marturie vie a trei epoci diferite: Castrul Roman Apulum (106 d.Ch.), Cetatea Medievala Balgrad (sec. XVI-XVII) si Cetatea Alba Carolina, fortificatie de tip Vauban (sec. XVIII)

Cei care si-au lasat amprenta si au avut o influenta mare asupra acestui loc sunt Habsburgii, prin Carol al VI-lea. Acesta a redenumit orasul în Karlsburg în onoarea sa. Fortareata în stil Vauban cu 7 bastioane, în forma de stea, a fost construita în perioada 1716-1735, dupa un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fiind cea mai impresionanta de acest tip din sud-estul Europei, în special datorita portilor triumfale ce asigurau accesul, initial în numar de sase.

In interiorul fortificatiei se pot vizita: Catedrala Reîntregirii, Muzeul si Sala Unirii, Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Catedrala Romano-Catolica, Celula lui Horea, Closca si Crisan, situata în ansamblul arhitectural al portii a 3-a a cetatii, Palatul Apor, Palatul Principilor, Universitatea 1 Decembrie, Obeliscul ridicat in memoria lui Horea Closca si Crisan, Traseul Celor Trei Fortificatii – incluzand Poarta Castrului Roman, Statuia Ecvestra a Voievodului Mihai Viteazul, Monumentul inchinat memoriei lui Avram Iancu, Monumentul Custozza, Biserica de lemn a primei mitropolii ortodoxe a Ardealului ctitorita de voievodul Mihai Viteazul, Busturile Regelui Ferdinand si al Reginei Maria.

În interiorul Catedralei Reîntregirii se afla doua importante lucrari de arta, reprezentand monarhia româneasca în acea perioada, Regele Ferdinand si Regina Maria, cei care au fost încoronati în anul 1922 în aceasta catedrala. În interiorul Catedralei Romano-Catolice este îngropat Iancu de Hunedoara, tatal celui mai important rege al Regatului maghiar din care, pe atunci siTransilvania facea parte: Matei Corvin. Pe partea laterala stânga a Catedralei Romano-Catolice, deasupra unui vitraliu se poate vedea o interesanta pozitionare a trei capete de cal cu trei urechi, fiecare cap cu câte doua urechi, sculptura realizata si pozitionata într-un mod interesant. În cripta catedralei se afla înmormântat episcopul Áron Márton.

Catedrala romano-catolica Sf. Mihail este o remarcabila opera de arhitectura religioasa în stil romanic tarziu, cel mai valoros monument de arhitectura din Transilvania, de aceasi varsta cu celebra Catedrala Notre-Dame de Paris, 1247 – 1291. A fost construita în perioada 1247-1291, dezvoltând o basilica din sec. 9, distrusa partial de tatari in anul 1241, si se pare ca la elaborarea planurilor initiale a contribuit si arhitectul francez Villard de Honnecourt.